Fogyasztói visszaváltás

2024. január elsejétől szinte minden fogyasztásra kész vagy koncentrátum italtermék, melynek csomagolása műanyag, fém vagy üveg alapanyagú és 0,1 - 3 literig terjedő űrtartalommal bír, kötelezően visszaváltási díjas terméknek minősül. Ezen palackok egy része többutas, azaz a benne lévő italtermék elfogyasztása után az értékesítési láncon visszafelé eljut a gyártóhoz, aki azt megfelelő előkészítés után újratölti. A palackok nagyobb része azonban egyszer használatos, ún. egyutas palack, mely a fogyasztást követően hulladékká válik, mely megfelelő összegyűjtés és előkezelés után újrafeldolgozható anyagként későbbi palackok alapanyagává válhat.

Visszaváltási rendszer

A visszaváltási rendszerben a fogyasztó a 2024. január 1. után forgalomba hozott kötelezően visszaváltási díjas termék után 50 Ft visszaváltási díjat fizet a vásárláskor, amit azonban visszakap, ha az üres palackokat visszaváltásra alkalmas állapotban (nem tömörített, olvasható vonalkód) egy gépi vagy kézi visszaváltási pontra visszavisz.

A visszatérítés 3 módja

Utalvány

a visszatérítendő összegről a visszaváltó automata által kiadott utalvány a kereskedőnél készpénzre váltható vagy beszámításra kerül a vásárlás összegébe

Utalás (hamarosan)

a kötelező visszaváltási rendszer applikáció segítségével a felhasználói fiókban megadott bakszámlaszámra történő azonnali utalással

Jótékony cél

lehetőség lesz jótékony célra felajánlani az összeget a visszaváltó automata kommunikációs paneljén megjelenő módon

Ezekre figyelj 2024. január 1-től

Az alábbi termékek visszaválthatóak az új rendszerben:

  • Kizárólag a 2024. január 1. után forgalomba hozott palackok, amelyeken a visszaváltási logó szerepel, kötelezően visszaváltási díjas terméknek minősülnek, ezek után kell a vásárláskor megfizetni az 50 Ft/palack visszaváltási díjat;
  • a kötelező kötelezően visszaváltási díjas rendszerbe tartozást a palackokon kötelezően feltüntetett logó jelzi, továbbá a korábban forgalomba hozott ugyanolyan típusú termékhez tartozó vonalkódhoz képest ÚJ VONALKÓDON kerülnek forgalomba;
  • a korábban forgalomba hozott termékek továbbra is forgalmazhatók, ezekre továbbra sem kell megfizetni a visszaváltási díjat, de a visszaváltásuk sem lehetséges – az ezáltal meg sem fizetett – visszaváltási díj visszatérítése mellett. A polcokon tehát egyaránt lehet majd logózott visszaváltási díjas, és logó nélküli italtermékekkel találkozni ugyanabban az italtermék fajtában;
  • a visszaváltás a(z új) vonalkódok leolvasásán és a termékregisztrációkor az adott vonalkódhoz kapcsolt fizikai paraméterek együttes ellenőrzésén alapul.

Ne nyomd össze a palackot!

Az automaták a csomagolás formáját, súlyát és vonalkódját azonosítják, ez alapján váltják vissza a palackokat. Így kizárólag ép, nem összenyomott, jól olvasható vonalkódú termékeket képes visszaváltani a rendszer.

Megéri visszaváltani!

Újrahasznosított termékként a palackok visszakerülnek a körforgásba. A palack fajtájától függetlenül 50 forint visszaváltási díjat terítünk vissza, ráadásul a rendszernek köszönhetően a hazai gazdaság is értékes újrahasznosítható alapanyaghoz juthat, nyersanyagot biztosítva az új palackok gyártásához.

Legyél részese a körforgásos gazdálkodásnak, védd velünk a környezetet!

Fogyasztói információk a visszaváltási pontokól

A palackok visszaváltása a 400 négyzetméternél nagyobb élelmiszerüzletben, illetve az önkéntesen csatlakozó gépi vagy kézi visszaváló partnerek folyamatosan bővülő körénél lehetséges. Ezek helyéről a MOHU honlapján vagy a kötelező visszaváltási rendszer applikációban tájékozódhat.

A 2024. január 1. előtt már polcokra került termékeken még nem szerepel a visszaváltási logó, így nem kell utánuk visszaváltási díjat fizetni. Ezeket a palackokat éppen ezért nem lehet majd visszaváltani sem.

Gyakori kérdések

Általános rendszer bemutatás

Jelenleg hogy néz ki Magyarországon a visszaváltás rendszere, és miért kellett ezt átalakítani?

Jelenleg csak a többutas (újratölthető) palackokra van betétdíjas rendszer.

A gyártók döntése alapján kerülnek bizonyos italok többutas palackba, azaz ezek az üvegpalackok a vételárral együtt korábban megfizetett betétdíj visszatérítése mellett visszaválthatók, majd a kereskedőkön keresztül a gyártókhoz visszajuttatva újra tölthetők.

Az egyutas, azaz a fogyasztás után egyből hulladékká váló PET, fém és üvegpalackokra nem működik jelenleg betétdíjhoz kötött visszaváltási rendszer, így a fogyasztó nem motivált a palackok összegyűjtésére, ezzel jelentős köztisztasági, környezetterhelési problémát okozva.

A visszaváltási díj bevezetésével az egyutas palackok összegyűjtése is szervezett és magas arányú lesz, nem mellékesen pedig értékes újrahasznosítható alapanyaghoz jut a gazdaság, melynek újrafeldolgozásával új italospalackok gyártásához biztosítunk másodnyersanyagot.

Mik az EU-s elvárások a visszaváltási rendszerekkel kapcsolatban?

Jelenleg nem kötelező a DRS, azonban a 2025-re előírt 77%, majd 2029-re előírt 90% PET visszagyűjtési arány eléréséhez elengedhetetlen a visszaváltási díjjal, mint fogyasztói visszajuttatási motivációs eszközzel működő DRS. A közelmúltban egyeztetésre bocsátott uniós rendelettervezet alapján azonban 2029-től minden olyan tagállamban be kellene vezetni, ahol nem éri el a PET palackok visszagyűjtési aránya a 90%-ot.

Mit jelent pontosan az, hogy DRS?

A betétdíjas rendszer (angolul Deposit Return System (DRS)) bizonyítottan a leghatásosabb és legfenntarthatóbb útja annak, hogy megvalósuljon egy körforgásos, hulladékmentes gazdaság, ahol a legfőbb értéket az anyagok újrahasználata vagy újrafeldolgozása jelenti.

A betétdíjas rendszerben a termék megvásárlása során a fogyasztóra további járulékos költség (betétdíj) megfizetése hárul. Ez biztosítja azt egyfajta ösztönzőként, hogy a fogyasztó nem hulladékként dobja majd el a palackot, hiszen ez az összeg megtérül a termék csomagolásának gyűjtőponton történő visszaváltása után. Az automatás és manuális visszaváltási pontok tipikusan az élelmiszerforgalmazó kiskereskedői szereplőknél kerülnek kialakításra, aminek működtetéséért a rendszerüzemeltetőtől kezelési díjat kapnak.

A lakosság szempontjából mit jelent az, hogy 2024. Január 1-től megváltozik a visszaváltás rendszere?

A 2024 január 1-e után forgalomba hozott (azaz első alkalommal az értékesítési láncba lépő) PET, fém és üveg italospalackokat már a visszaváltási díjjal terhelten lehet megvásárolni, mely a visszaváltáskor a fogyasztó részére visszajár. A palackokon egyértelmű jelölés mutatja a visszaváltási rendszerbe tartozást. A 2024. január 1-én polcokon lévő (tehát már korában forgalomba hozott) palackokon ez a jelölés még nem lesz rajta, értelemszerűen nem kell így érte külön díjat fizetni, de visszatérítés sem jár ezen palackok után.

Miért lesz ez jobb a lakosságnak?

Eleinte a legtöbben valószínűleg nyűgnek érzik, de nemzetközi tapasztalatok alapján hamar megszokják és megszeretik a rendszert magas elégedettségi rátákat produkálva, mert kulturált és kézzel fogható módon tudnak megszabadulni a hulladékuktól, és közvetlenül érzik saját hozzájárulásokat a környezetvédelem és a körforgásosság megvalósításához.

Jól működő DRS rendszerrel mennyi palack gyűjthető vissza Magyarországon?

~3,6 milliárd db palack, mintegy 158 kilotonna italcsomagolásról van szó a hazai DRS rendszer vonatkozásában, melyből 2 milliárd db PET (59 kilotonna), 1,3 milliárd db fém (18 kilotonna), és 0,3 milliárd db üveg (81 kilotonna).

A már érett, jól működő rendszerekben a visszaváltási arány a piacra dobott mennyiségek 90%-a körül alakul, tehát ez a tömeg (142 kilotonna, mintegy 3,2 milliárd db), ami rendezett módon kerül begyűjtésre és 100%-ban újrafeldolgozás után visszakerül a gazdaságba.

Rendszer működés

Mely termékekre vonatkozik a visszaváltás?

Minden 2024. január 1. után forgalomba került 0,1-3 liter közötti italos csomagolásra melynek anyaga PET alumínium vagy üveg, kivétel a tej alapú termékek.

A visszaváltható csomagolásokon egy logo lesz látható, amiről beazonosítható, hogy a termék csomagolása visszaváltási díjas

Mit jelent, az, hogy csak ép palackokat lehet visszaváltani?

Az automaták a csomagolás formáját, súlyát és vonalkódját azonosítják, ez alapján váltják vissza a palackokat. Így csak ép, nem összenyomott, jól olvasható vonalkódú termékeket képes visszaváltani a rendszer.

Hol válthatom vissza a palackokat?

Minden 400 m2 -nél nagyobb élelmiszerüzletben, önkéntesen csatlakozó partnereknél.

Milyen módokon kapom vissza a visszaváltási díjat?

Az applikáció segítségével azonnali utalással, a gép által kiadott utalvány alapján a kereskedőnél váltható készpénzre vagy beszámításra kerül a vásárlás összegéből. Lehetőség lesz jótékony célra felajánlani.

Mire kell figyelni az átmeneti időszakban?

A bevezetés időszakában ugyanabból a termékből 2 féle csomagolással találkozhat a fogyasztó a boltok polcain. Forgalomba hozatal idejétől függően olyan termékekkel, amik még nem tartoznak a visszaváltás hatálya alá és olyanokkal amik már igen, a csomagoláson piktorgrammal jelölt termékek lesznek visszaválthatóak.

Hol vásárolhatom le az utalványt?

Az utalványt kiállító üzletben minden esetben, üzletláncok esetén saját döntésük alapján akár a teljes bolthálózatban. Erről minden esetben érdeklődjön az üzletben.

Mikor vannak nyitva a visszaváltó pontok?

A nyitvatartás minden esetben megegyezik az üzlet nyitvatartásával.

Kinek kell jelezni, ha az automata nem működik?

Az üzlet személyzete gondoskodik az automata folyamatos hiba nélküli működtetéséről.

Mi a teendő azokkal a csomagolásokkal, amiket nem tudok visszaváltani?

Ezek legjobb helye a szelektív hulladékgyűjtő edényekben, szigeteken lesz.

Megbontható-e a visszaváltási díj több visszautalási forma között?

Egy tranzakcióban csak egyféle visszatérítés választható, amennyiben visszaváltási díját részben utalványban részben jótékonysági felajánláskét kéri 2 tranzakcióban kell végre hajtania a visszaváltást.

Mi történik a begyűjtött palackokkal?

Az automata roncsolja őket a többszöri visszaváltás elkerülése miatt, ezt követően elszállításra kerülnek a válogató létesítményekbe, ahol anyagfajtára, színre, stb válogatva bálázzák a hulladékot, ami utána újrafeldolgozásra kerül.

Mi történik az eddigi visszaváltható palackokkal?

Továbbra is visszaválthatóak lesznek, de az egyszer használatos termékkel ellentétben nem mindenhol, hanem csak azokban az üzletekben, ahol árusítják is azokat.

Adott üzletben csak az ott vásárolt termékek csomagolását válthatom vissza?

Nem, az automaták és a kézi visszaváltó pontok is az árusítástól függetlenül az összes Magyarországon forgalmazott DRS-be tartozó terméket visszaváltják.