A koncesszió

A koncesszió

Bemutatkozik a MOHU, a MOL Nyrt. által alapított új hulladékgazdálkodási cég

Budapest, 2023. január 11. – A MOL bejelentette, hogy a hulladékgazdálkodási koncesszióért felelős cégének a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. lesz a neve. A cég azért jött létre, mert a MOL elnyerte a 35 évre szóló, évi 4-5 millió tonna hulladék kezelésére vonatkozó magyarországi hulladékkoncessziót.

A koncesszió nyári bejelentése óta, a MOL a következő lépéseket tette a hazai hulladékgazdálkodás fejlesztése érdekében:

  • meghirdette az Intézményi Alvállalkozói Pályázatot, amelyben azokat a partnereket keresi, akikkel együtt tud dolgozni a koncesszió megvalósításán - több száz pályázat érkezett,
  • lefolytatta a 2024. január 1-vel induló országos kötelező visszaváltási rendszerhez szükséges visszaváltó automaták beszerzési eljárását,
  • a visszaváltási rendszerben kulcsszereplő italpalackozók és kiskereskedelmi egységek érdekképviseleti szövetségéivel együttműködésben készül a rendszer bevezetésére és a 2023-ban induló visszaváltó automata telepítésekre,
  • megkezdte a tárgyalásokat a hulladékkezelő gazdasági létesítmények üzemeltetőivel és tulajdonosaival a szükséges kapacitások lekötéséről.

Legújabb lépésként pedig a MOL bejelenti, hogy MOHU lesz a neve annak a cégnek, amely összefogja és irányítja a MOL hulladékkoncesszióval kapcsolatos feladatait. A MOHU székhelye Budapesten a Galvani utcában található majd, és a tervek szerint a jövőben több száz alkalmazottja lesz. A MOHU élén Pethő Zsolt vezérigazgató áll, aki 1998 óta a MOL-csoportnál dolgozik. A szakember korábban a MOL Petrolkémia jogelőd, TVK Nyrt. vezérigazgatója volt, később pedig a MOL-on belül Kereskedelem és Optimalizálás divízió igazgatói pozícióját töltötte be.

A MOHU rövid bemutatkozó videója ITT tekinthető meg.

Egy jól működő körforgásos gazdaság Magyarország és a régió érdeke. Ebben kulcsszerepe van annak, hogyan kezeljük a hulladékot. A cél pedig a versenyképes, fenntartható, transzparens hulladékgazdálkodás, amely elsősorban alapanyagként tekint a hulladékra. Ezt akkor lehet megvalósítani, ha hosszú távban gondolkodunk, és ha egy egységesen működő rendszer működik Magyarországon. Ezt a munkát vállalta el a MOL, amin belül a MOHU lesz felelős a területért.” mondta Világi Oszkár, a MOL-csoport vezérigazgató-helyettese.

Előzmények:

A Magyar Állam nyáron bejelentette, hogy a MOL Nyrt. nyerte a hulladékkoncessziós pályázatot. Ennek értelmében 2023. július 1-jétől kezdve, 35 évig a MOL lesz a felelős az évi mintegy 5 millió tonna magyarországi települési szilárdhulladék gyűjtéséért és kezeléséért. A lépés illeszkedik a MOL stratégiájába, amelyben azt tűzte ki célul, hogy a régió körforgásos gazdaságának vezető szereplője lesz. A MOL többek között azt vállalta, hogy következő 10 évben mintegy 185 milliárd forint értékben hajt végre beruházásokat, és öt év alatt felépít egy új, évente minimum 100 000 tonna települési szilárd hulladék energetikai hasznosítására alkalmas létesítményt. A MOL vállalta, hogy 2040ig a hazai települési hulladék jelenlegi, 32%-os újrahasznosítási aránya eléri a 65 százalékot, a hulladéklerakókba kerülő hulladék arányát pedig 10 százalékra csökkenti a jelenlegi 50%-ról.

A MOL jelenleg is évi 100-120 ezer tonna saját hulladék sorsáról gondoskodik, az újonnan létrehozott MOHU azonban évente már mintegy 5 millió tonna lakossági és intézményi, vállalati, vegyes és elkülönített hulladék gyűjtésének és kezelésének megszervezésért fog felelni. Emellett az első 10 évben a társaság minimum 185 milliárd forint értékű beruházást hajt végre, valamint egy minimum évi 100 ezer tonna települési szilárd hulladék energetikai hasznosítására alkalmas létesítményt épít a koncessziós szerződés első 5 éves ciklusában.