Főoldal Média Hírek Háztól házig sütőolaj: Magyarországon egyedülálló program indul Kaposváron a MOHU részvételével

Háztól házig sütőolaj: Magyarországon egyedülálló program indul Kaposváron a MOHU részvételével

2023. október 27.

A használt sütőolaj háznál történő begyűjtését vezették be Kaposváron október 25-én. A hosszú távú cél, hogy a lehető legnagyobb hányadát sikerüljön összegyűjteni az országban keletkező évi mintegy 90 ezer tonna használt étolajnak, mert egy csepp étolaj ezer liter vizet szennyezhet el.

„Amikor a használt étolajat visszagyűjtjük, három legyet ütünk egy csapásra: nem szennyezzük el a vizet, nem tesszük tönkre a csatornát és üzemanyagadalék-anyaghoz juttatjuk a Molt, amivel olajszármazékokat lehet kiváltani”

– mondta Áder János volt köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke a Magyarországon eddig egyedülálló program indulásához kapcsolódó sajtótájékoztatón.

Áder János kiemelte, hogy a Mol már több mint 10 éve foglalkozik a használt étolaj átvételével, és utalt arra is, hogy január 1-jétől új időszámítás kezdődik a Mol életében és minden magyar háztartásban: betétdíjasok és visszaválthatók lesznek a sörös- és borosüvegek, PET-palackok, valamint az alumíniumdobozok. A termékeket 4 ezer gyűjtőponton lehet majd visszaváltani.

Kaposvár használtsütőolaj-begyűjtési programját 300 millió forintos pályázati forrás alapozta meg. A családi házak lakói között 23 500, szűrővel ellátott 3 literes gyűjtőedényt osztanak szét, a társasházaknál 1042 úgynevezett intelligens konténert telepítenek, amely 70 százalékos telítettségnél jelzi, hogy üríteni kell.

A sajtótájékoztatón Világi Oszkár, a Mol-csoport vezérigazgató-helyettese hangsúlyozta, hogy a hulladék érték.

„A hulladékgazdálkodást végző MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. vállalta, hogy olyan országos rendszert hoz létre, amely a lehető legnagyobb mértékben újrahasznosítja a hulladékot, ezzel óvják a környezetet és erősítik Magyarország gazdaságát”

mondta. Véleménye szerint a körforgásos gazdaság a jövő sikerének kulcsa, ilyen sikertörténet a használt sütőolaj feldolgozása is, mert abból magyarországi üzemben bioüzemanyag-alapanyag készül.

Legújabb híreink

november 15.

Esztergomban indul a MOHU országos hulladékudvar-építési programja

2023 novemberében elkezdődik a MOHU nagyszabású, országos hulladékudvar-építési programja, melynek első helyszíne Esztergom. A korszerű létesítmény várhatóan 2024 májusától várja a város és térsége lakosságát, amelyet a következő tíz évben országszerte további 82 hasonló létesítmény követ. Első körben többek között Tisztaföldváron, Karcagon és Veresegyházán.

november 14.

Felhívás eredeti hulladéktermelőnek nem minősülő gazdasági szervezetek részére

Tájékoztatjuk, hogy amennyiben rendelkeznek 2023. július 1-jét megelőzően a gazdasági társasághoz került, a hulladékgazdálkodási intézményi résztevékenység körébe tartozó koncessziós hulladékkal, azt 2023. október 1-jétől a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. Koncessziós Társaság a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. tv. (Ht.) 92/H.§ (9b) bekezdésének megfelelően veszi át. Az átvett hulladékért a gazdálkodó szervezet ellentételezésre nem jogosult és a koncessziós társaságnak az átvett hulladékkal kapcsolatban igazoltan felmerülő költségeit - a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer (EPR) hatálya alá tartozó hulladékok kivételével - megtéríti.

november 07.

Tájékoztatás Kompenzációs listaárak módosításáról

Tájékoztatás a 2023. július, augusztus, szeptember és október hónapra vonatkozó Kompenzációs listaárak módosításáról